De kracht van vertrouwen en motivatie

Vertrouwen en motivatie

Als Fith-adviseur coacht en begeleidt Peter Dumoulin werkzoekenden die het moeilijk vinden om op eigen kracht een nieuwe baan te vinden. Vertrouwen en motivatie spelen daarbij volgens hem een cruciale rol. Aan de hand van dit ervaringsverhaal maakt hij duidelijk wat hij daar precies mee bedoelt.

Een nieuwe cliënt bezoeken is altijd weer een spannend moment. Wat is zijn verhaal? En wat gaat het traject ons brengen? Dit keer gaat het om een 31-jarige man die al bijna een jaar in de Ziektewet zit. Aan de telefoon klonk hij opgewekt, maar heel veel meer weet ik niet.

Aan de deur word ik hartelijk ontvangen. Toch verloopt het eerste gesprek zoals altijd wat aftastend. Niet vreemd, want we weten allebei nog niet zo goed wat we van elkaar mogen verwachten. Het helpt dat we bij hem thuis zijn. Dankzij de vele Feyenoord-sjaaltjes aan de muur ontdek ik meteen een gespreksonderwerp waarmee ik het ijs een beetje kan breken. En om zijn vertrouwen te winnen.

Vertrouwen

Het winnen van dat vertrouwen is cruciaal voor het verloop van ons traject. Het maakt namelijk moeilijke zaken bespreekbaar. Bovendien moet hij zich veilig voelen om mij zijn verhaal te vertellen.

Ons gesprek komt op gang. Hij is op zijn vijftiende begonnen in de bouw. Maar vanwege de crisis werd hij ontslagen en belandde hij in de WW. Vervolgens brachten rugklachten hem in de Ziektewet. Gelukkig gaat het inmiddels stukken beter en heeft zijn werkcoach van het UWV hem een re-integratietraject aangeboden. Bovendien staat hij open voor een nieuwe baan.
[pullquote cite=”” type=”left”]

“Ik vraag hem expliciet of hij vertrouwen heeft in ons traject. Dat blijkt zo te zijn.”

[/pullquote]

Hij weet alleen niet goed waar hij moet beginnen. Hoe moet je bijvoorbeeld zoeken naar vacatures? Werken in de bouw was zijn passie, maar dat kan niet meer. Het valt me op dat hij al heel goed kan benoemen wat hij wil. Maar hij weet ook precies wat hij zeker niet wil.

Het kennismakingsgesprek loopt ten einde. Ik vertel hem hoe we het de komende periode gaan aanpakken. Bovendien vraag ik hem expliciet of hij vertrouwen heeft in ons traject. Dat blijkt zo te zijn.

Motivatie

In de gesprekken die volgen, groeit zijn vertrouwen. In mij én in een goede afloop. Na een maand hebben we alle belangrijke zaken besproken en ‘begrijp’ ik zijn situatie. Bovendien zie ik een tweede belangrijke pijler voor succes: motivatie. Voor mij is dat de optelsom van de wil om te werken + de kans van slagen + de zelfverzekerdheid dat het gaat lukken.

De wil om te werken is er wel, maar zijn motivatie wordt wat geremd door zijn financiële en medische zorgen. In de gesprekken die volgen, spreken we daar heel uitvoerig over. Het zijn indringende gesprekken, die we puur dankzij zijn gegroeide vertrouwen kunnen voeren. Hij geeft zelfs aan dat hij nog nooit eerder zo diepgaand over zijn verleden, heden en toekomst heeft nagedacht en gesproken. Maar het helpt wel: ik merk dat zijn zorgen plaatsmaken voor meer geloof in eigen kunnen.
[pullquote cite=”” type=”right”]

“Ik merk dat zijn zorgen plaatsmaken voor meer geloof in eigen kunnen”

[/pullquote]
Hij gaat op zoek naar vacatures en update zijn cv en LinkedIn-profiel. Bovendien werken we samen aan sollicitatietrainingen en het inzetten van onze netwerken. Het is even wennen om alles zelf te doen, maar met enige druk en goede gesprekken komt de gang erin. Ik voel aan alles dat dit goed gaat komen.

Hij doet weer mee!

In de weken die volgen schrijft hij zich in bij uitzendbureaus en voert hij gesprekken met potentiële werkgevers. Daar horen teleurstellingen bij, maar hij is op de goede weg. Dan biedt een uitzendbureau hem een tijdelijke baan aan. Nota bene bij een bedrijf in zijn eigen woonplaats! Hij is dolblij dat hij weer mee kan doen. Hij is weer onderdeel van de maatschappij. Het tijdelijke contract is inmiddels omgezet naar een vast contract. En dat allemaal dankzij meer vertrouwen en motivatie!

september 2017, geschreven door onze adviseur Peter Dumoulin