Doelen bereiken met netwerken – hoe doe je dat?

netwerkenDoor de veelzijdige en lange werkervaring van onze adviseurs beschikt Fith over een groot netwerk. Door de diversiteit aan adviseurs heeft Fith een breed netwerk in onder andere de beveiliging, de (high tech) industrie, bij overheidsinstellingen, Defensie, financiële instellingen, de evenementenwereld, de reclamewereld, bij dienstverlenende bedrijven in de breedste zin van het woord, in de schoonmaak en de catering, bij energiemaatschappijen, vervoersbedrijven en ICT-bedrijven.
Dit brede netwerk is essentieel voor het realiseren van de hoge plaatsingspercentage van Fith. Maar wat is nu eigenlijk een netwerk en hoe kun je het inzetten. Daar vertellen we je graag meer over.

Wat is een netwerk?

Klinkt leuk, gebruik maken van netwerken, maar wat is een netwerk eigenlijk? Netwerken is het offline en online leggen en onderhouden van contacten die je verder kunnen helpen in je zoektocht naar werk, in je carrière en je privéleven. Het kan eng klinken en vaak zijn reacties van klanten die onze adviseurs begeleiden: ‘ik heb geen netwerk, ik heb mijn hele leven bij één werkgever gewerkt’. Een begrijpelijke eerste reactie. Toch hoeft dat niet te betekenen dat je netwerk klein is. Eén van de eerste stappen in de zoektocht naar werk is daarom het in kaart brengen van je netwerk.

Wie zitten er allemaal in je netwerk?

Je familie is netwerk, de buren, vrienden, je huidige werkgever en collega’s. Maar ook oude werkgevers en oud-collega’s. Sport je? Dan zijn leden van de sportvereniging net zo goed onderdeel van je netwerk. Hetzelfde geldt voor mensen waar je je hobby’s mee beoefent. Als je kinderen hebt, zouden ouders van andere schoolgaande kinderen contacten in je netwerk kunnen zijn, net als goede contacten met leraren van school. Daar kun je goede contacten die je hebt opgedaan bij supermarkten, op de markt of andere winkels bijvoegen. Ook ken je wellicht mensen die je kent via de basisschool, middelbare school en studietijd, dus tel ook alle namen uit je agenda, emailadresboek en rondslingerende adreslijsten bij elkaar op en in totaal kom je zo al aan een mooie lijst.

Kijk verder dan de eerste connecties

De kans is groot dat je bij het in kaart brengen van uw netwerk denk: ‘maar deze mensen doen helemaal niet het werk wat ik kan of wil’. Dat kan ook kloppen, maar weet dat ieder persoon die in jouw netwerk hoort, zelf ook weer een netwerk heeft. Er wordt, op basis van onderzoeken, zelfs gesteld dat mensen gemiddeld 500 mensen kennen. Dus door jouw vraag bij jouw netwerk te leggen en te vragen of ze mee willen denken, is het mogelijk om veel mensen (die je zelf niet kent) te bereiken.

Werk vinden door netwerken

Uit het onderzoek ‘Getting a Job’ (1974) van de socioloog Mark Granovetter blijkt, hoewel al ruim 40 jaar geleden, dat toen al ruim 56% van de banen gevonden werden door het gebruik van netwerken. En het onderzoek lijkt wat dat betreft nog steeds actueel. Door middel van social media is het nog makkelijker geworden om contacten te onderhouden en netwerken uit te breiden. Goed mogelijk dus dat het percentage nu veel hoger ligt.

Nu in actie komen

Als je netwerk in kaart is gebracht dan is het tijd om in actie te komen. Het lijkt eng om de eerste stap te zetten, maar weet dat anderen het vaak leuk vinden om te vertellen over zichzelf en over hun baan en dit graag met anderen delen. Bel of mail de persoon waarvan je denkt dat deze iets voor je kan betekenen dus eens op en vraag of hij of zij eens een kop koffie wil drinken, omdat je geïnteresseerd bent in zijn/haar werk. Laat de ander eerst vertellen en geef pas later aan dat je op zoek bent naar ander werk. Wanneer de personen zelf geen mogelijkheden voor je zien, kunnen ze misschien wel doorverwijzen naar andere mensen.

Het is een spannend proces, maar je zult merken dat als je het een keer hebt gedaan het makkelijker wordt en het snel zijn vruchten zal afwerpen. Veel succes!

januari 2017, geschreven door Lucienne van Heijningen